Foto breed

Amsterdam ArenA Innovation Center (AAIC):

Samen naar optimale safety, security én hospitality

Lees verder 

Sinds 2014 is Henk van Raan verantwoordelijk voor het programma Amsterdam ArenA Innovation Center (AAIC), dat destijds samen met de gemeente Amsterdam geïnitieerd is. Want: steden verdichten. Innovatie is noodzakelijk om leefbaarheid de handhaven. Van Raan: "De Johan Cruijff ArenA is neergezet - middels een publiek-private samenwerking - als nieuw stadionconcept in Europa. Het kent een schuifdak en naast voetbal vinden er ook andere evenementen plaats, zoals concerten. Innovatie zit in ons DNA. Op verzoek van de gemeente Amsterdam zijn we daarom sinds 2014 trekker/icoon van het AAIC en werken we samen met strategische partners." Deze partners zijn: KPMG, Amsterdam Smart City, Microsoft, Heineken, TNO Innovation for Life, Signify, Honeywell, Huawei, Nissan, KPN, Aegon, BAM en Ballast Nedam.  

 

Binnen en buiten

Het programma AAIC kent een aantal programmalijnen: Fan Experience, Sustainability and Circular Economy, Customer Journey, Facility Management, Digital Connectivity en Safety and Security. "We investeren fors op deze lijnen", zegt Van Raan. "Het is aan onze strategische partners om hun innovaties met ons te delen zodat we deze samen met de ArenA als field lab verder kunnen ontwikkelen."

 

Dit artikel focust op de lijn Safety & Security. Henk van Raan: "Ons doel is bezoekers optimale veiligheid te bieden en het hen zo aantrekkelijk en gemakkelijk mogelijk te maken hier naartoe te komen. Zoals elk stadion beschikken wij over toegangscontrole- en camerasystemen en een commandokamer. Vandaag de dag gaat beveiligingsbeleving echter verder dan het stadion. In het gebied rondom de Amsterdam JC ArenA liggen onder andere winkels en het Ziggo Dome. We hebben te maken met publieksstromen van soms wel 120.000 mensen. Hoe kunnen we die stromen juist en veilig afwikkelen? En seamless, zonder te veel wachttijden. Kortom, onze focus ligt niet alleen binnen, maar ook buiten."

Cybercrisis_356
Henk van Raan: "Ons doel is bezoekers optimale veiligheid te bieden.”
Amsterdam ArenA Innovation Center (AAIC)_417
John Brussel: “Voor het testen van nog niet gereleasde producten is dit een ideale plek."

Verkeerstoren

Wat maakt de aanpak van het AAIC op het gebied van Safety & Security anders en speciaal? Henk van Raan: "We hebben een operationeel mobiliteitscentrum gebouwd, waarin alle disciplines - van organisatoren, politie en andere hulpdiensten, winkels in de omgeving en Ziggo Dome tot verkeersregelaars - bijeenkomen. Samen hebben we vanuit dit centrum overzicht over het gebied. We signaleren en sturen bij waar nodig. We hebben, zien en delen hetzelfde belang; het zorgen voor een veilig en prettig verblijf van de bezoeker in het hele gebied. Vroeger hadden we die mogelijkheid niet. Zag een verkeersagent op een kruising iets verdachts, dan besloot hij daar het verkeer af te sluiten. Geen idee hebbende van wat er om hem heen gebeurde. Hij keek door een sleutelgat. Nu zien we samen vanuit een 'verkeerstoren' de crowd en de mobiliteit. Dat vergemakkelijkt het maken van keuzes met betrekking tot Safety & Security."  

 

Data

"Het centrum maakt gebruik van de vele data die tegenwoordig (meestal) digitaal beschikbaar zijn”, vervolgt Henk van Raan. “Mensen bestellen tickets en parkeerkaarten. We weten hoeveel bezoekers er op ons afkomen, waar ze vandaan komen, naar welk parkeervak ze gaan. Social media verschaffen ons inzicht in hoe ze reizen en wanneer. Data geven ons ook informatie over incidenten, die eventueel de toegang kunnen bemoeilijken. We anticiperen dus op wat er komen gaat."

 

Ter verduidelijk geeft Henk van Raan een voorbeeld. "De Britse band Coldplay gaf in 2016 een concert in de Amsterdam Johan Cruijff ArenA. Twee mensen waren al onderweg naar het stadion en reden op de A2 bij Breukelen. Op social media verscheen het bericht: 'Help, we zijn onze tickets vergeten!' Ze waren desperate en wilden omkeren. Daarna verschenen meerdere berichten van mensen die hetzelfde 'probleem' hadden. In totaal kregen we zo'n dertig meldingen binnen. Vervolgens hebben we op alle kanalen 'gepost', dat diegenen die hun tickets vergeten waren, zich konden melden bij ingang 1 met hun ID: 'Dan helpen we je'. Kortom, met een data driven organisatie zorgen we behalve voor Safety & Security ook voor hospitality."


Beveiligingsbeleving gaat verder dan het stadion”

Aandachtspunten

Governance is de grootste uitdaging op het gebied van Safety & Security, blijkt uit het verhaal van Henk van Raan. "Mogen functionarissen content/beelden delen of zijn zij daartoe beperkt binnen hun verantwoordelijkheden? Dit proces gaat stapsgewijs. Vertrouwen, leiderschap is hiervoor nodig. De afgelopen jaren hebben we hard gewerkt aan deze sociale innovatie. Ons daarbij uiteraard houdend aan de wet- en regelgeving op het gebied van privacy."

 

Het nog beter koppelen van sensoren in het ArenA-gebied zal in het laatste jaar voor het EK voetbal ook de nodige aandacht krijgen. "En daar waar ze ontbreken, worden ze aangebracht", aldus Henk van Raan. Ook is het de bedoeling in het publieke domein nog meer mensen in te zetten om het veiligheidsgevoel te vergroten en de hospitality te optimaliseren. Want: hoe beter mensen zich voelen, des te minder vertonen ze agressie in welke vorm dan ook.”  

 

Mijlpaal

Zijn de Amsterdam Johan Cruijff ArenA, de omgeving en de stad klaar voor Euro 2020? "Met Safety & Security ben je nooit klaar", zegt Henk van Raan. "Dreigingen veranderen in soort, omvang en tijd. Maar 2020 zien we wel als een mijlpaal. Wanneer ik echt blij ben? Als we rond 2020 geen enkel incident hebben en het een veilig toernooi wordt."

Strategisch partner Honeywell aan het woord

John Brussel is National Executive Honeywell Nederland. Daarnaast is hij eindverantwoordelijk voor alle security solutions voor divisie Honeywell Building Solutions in Europa. Hij vertelt: "Anderhalf jaar geleden sprak ik voor het eerst met Henk van Raan, samen met onze partner BAM, die het stadion gebouwd heeft. Technologie gaat snel. De behoefte om deze in een living lab te testen, is groot. Meestal draaien we met nieuwe software en producten proef bij onze klanten. Dat kan lastig zijn; de klant wil het risico niet lopen dat het proces verstoord wordt. De Amsterdam Johan Cruijff ArenA en de omgeving zijn kritisch, maar niet 24/7. Voor het testen van nog niet gereleasde producten is dit een ideale plek." "Momenteel richten we ons op de infrastructuur van de gehele IT-omgeving; het koppelen van alle systemen van het stadion om hun operatie goed te laten draaien. Medio dit jaar denken we hiermee klaar te zijn. Dan beschikken we over een grote 'emmer' met data. Het uiteindelijke doel is de Amsterdam Johan Cruijff ArenA een facility management omgeving te bieden, waarbinnen zij hun KPI's (Key Performance Indicatoren) voor de komende jaren kunnen realiseren en zichtbaar maken. Denk aan KPI's voor energie, facility management, klanttevredenheid én Safety & Security." John Brussel vervolgt: "Technologie is belangrijk ter ondersteuning van onder andere incidentafwikkeling. Data zijn een 'must' om in korte tijd een goed overzicht te kunnen creëren. De diverse disciplines beschikken nu ook al over systemen en procedures, en dus data. Maar het gaat om interoperabiliteit. Pas dan is het mogelijk echt snel in te grijpen en daar waar nodig te corrigeren. Of denk aan het koppelen van data van retail. Dan weten we bijvoorbeeld of bepaalde verkooppunten overbelast zijn en kunnen we mensen naar een ander verkooppunt sturen." "Ja, 2020 is een mijlpaal. De basisinfrastructuur zal staan, daarna zal verdere ontwikkeling plaatsvinden, met name in de omgeving van het stadion", sluit John Brussel af.

Meer informatie: https://amsterdaminnovationarena.com     

 

Betty Rombout is freelance journalist

Samenwerking overheid en onderwijs

Amsterdam ArenA Innovation Center (AAIC)

7/16
Loading ...