Civis Sollicitus:

Safcurity

Lees verder 


Toen ik nog jong was, was mijn toenmalige vriendin altijd bezorgd wanneer ik wat later arriveerde dan afgesproken (met zeer geldige redenen overigens, maar het was nog in het tijdperk vóór Internet en mobiele telefonie). “Je had wel dood in de berm kunnen liggen”, zei ze altijd. Inderdaad, dat zou kunnen, al achtte ik de kans daarop bijzonder klein. Andersom was ook eens het geval: mijn vriendin kwam niet opdagen. Akkefietje met de trein, bleek achteraf.

 

Bezorgdheid is mensen eigen en de gemeente Naardervenne was na het mislukken met de OV Reizigersscanner in 2015 naarstig op zoek naar nieuwe toepassingen. De afdeling Future Applications van Naardervenne Special Appliances (de NSA voor de intimi) werd erop gezet. We hebben zó veel mogelijkheden tot dataverzameling, daar móet toch wat mee te doen zijn, zo redeneerde men.

 

Het verlossende antwoord kwam kort daarna van de NSA. “Veel mensen zijn tegenwoordig bezorgd wanneer ze een paar uur niets van hun partner of kind hebben gehoord. Met LifeMonitor™ worden de vitale levensfuncties zoals ademhaling, bloeddruk, O2 saturatie, temperatuur en hartfrequentie via sensoren gekoppeld aan een smartphone app die dat direct naar een server doorstuurt. Vervolgens kunnen partners of ouders inloggen op de server waar ze de levensfuncties van hun geliefde live kunnen volgen. Het zal een hele geruststelling zijn wanneer alle waardes in het groen staan”, aldus de NSA.


Het is dé ultieme combinatie van safety en security

Ze gingen verder: “Om de aanschafdrempel te verlagen geven we er gratis een LifeProjector ™ bij, een beeldschermpje die het beeld van uw geliefde samen met de vitale levensfuncties rechtsonder in beeld toont. Een soort levend schilderij met actualiteitswaarde. Naar keuze in te stellen met een noodalgoritme dat automatisch actie onderneemt wanneer de waardes boven of onder een vooraf ingestelde set van parameters komen. Komen de GPS coördinaten van uw geliefde overeen met de route van een ambulance met gillende sirenes? Stijgt de temperatuur ineens naar 800 graden? Bingo!”

 

En uiteraard volgde de business case: “De historie wordt centraal opgeslagen samen met plaats, tijdstip en andere omgevingsfactoren. Plotselinge stijgingen van de hartfrequentie en bloeddruk wijzen er op dat mensen exited (opgewonden) of distressed (in nood) zijn. Wanneer de gegevens over langere tijd worden geanalyseerd  zullen er ongetwijfeld patronen te zien zijn. Met big data analyse worden zo gevaarlijke plaatsen en tijden onverbiddelijk zichtbaar gemaakt. Het is dé ultieme combinatie van safety en security – safcurity – in één toepassing, en uiteraard gratis, want hoe meer mensen de app gebruiken, hoe nauwkeuriger het systeem wordt. Met de aangeleverde data worden betaalde diensten opgezet zodat de klant gevaarlijke situaties kan mijden.”

 

Mensen die via wearables als sensoren voor veiligheid fungeren.

Dát zal de toekomst worden constateerde Naardervenne tevreden.

 

Civis Sollicitus


IoT: bedreiging of juist kans voor het ICT-netwerk?

Civis Sollicitus: Safcurity

12/16
Loading ...