In een recent onderzoek was er een melding van vermissing van grote aantallen merkkleding. Zo groot, dat eerst werd gedacht aan diefstal tijdens transport of uit het centrale magazijn.
Regels en procedures waren bij de klant goed opgesteld en sterker nog deze werden ook goed gehanteerd. Hieruit kon worden opgemaakt dat de vermiste kleding wel degelijk vanuit het centrale magazijn was verzonden en ook aangekomen in de winkel. De kleding betrof verschillende maten en werd vermist op de herenafdeling.
Bij het bekijken van de videobeelden van de herenafdeling op de eerste, willekeurig gekozen dag bleek dat een medewerker direct na aanvang van zijn dienst met een hele stapel kleding door de winkel liep. Hij plaatste deze op de toonbank en begon met het ontkoppelen van de artikelbeveiliging. Toen hij van circa tien kledingstukken de artikelbeveiliging had verwijderd, liep hij naar de afdeling waar koffers verkocht werden. Hij pakte hier een koffer, verwijderde ook hiervan de artikelbeveiliging en stopte de tien kledingstukken in de koffer. Vervolgens werd de koffer weer netjes in het vak geplaatst.
Enige tijd later kwam er een ‘klant’. Deze pakte de koffer en een paar sokken. Hiermee liep hij naar de kassa en rekende bij de betreffende medewerker zes euro af voor de sokken en liep met de koffer de deur uit. De diefstal in vereniging was hiermee voltooid, maar het leek ons stug dat de grote hoeveelheid kleding op deze wijze de deur uit ging. Niets bleek echter minder waar. Bovenstaande handelwijze werd op één dag twaalf (!) keer uitgevoerd met verschillende ‘klanten’. Ik hoef niet te vertellen wat de overige dagen gebeurde, zodat de totale vermissing wel degelijk was toe te schrijven aan deze medewerker en zijn handlangers.
Na observatie werden de betreffende medewerker en twee van zijn handlangers op heterdaad aangehouden en overgedragen aan de politie.
René Terwey, directeur VMB security & solutions in Almere (www.vmbrecherche.nl)